awokado na stole
awokado na stole

Awokado, banany

W ofercie dostępne są dwa warianty: klasyczne, gładkoskórne awokado oraz awokado Hass – z charakterystyczną, ciemniejszą i szorstką skórką. Oba rodzaje różnią się wyglądem i intensywnością smaku, ale mają wspólny mianownik – bardzo dużą zawartość jednonienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych.

Awokado, banany w Szczerym Polu

Awokado

Awokado
Awokado

Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje. Bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci sałatek oraz przystawek.

Cena:

8,40 zł/szt.

szt.

Awokado Hass

Awokado Hass
Awokado Hass

Nazwa odmiany awokado pochodzi od nazwiska kalifornijskiego rolnika Pana Rudolfa Hass, które po raz pierwszy wychodowa ten rodzaj awokado. 

Cena:

9,90 zł/szt.

szt.

Banany

Banany
Banany

Banan to owoc jadalny wytwarzany przez roślinę Musa. Jest to wydłużony, zakrzywiony owoc o miękkim, kremowym miąższu i grubej, niejadalnej skórce. Banany są bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i błonnika

Cena:

1,80 zł/szt.

szt.

Banany - na wagę

Banany - na wagę
Banany - na wagę

Banan to owoc jadalny wytwarzany przez roślinę Musa. Jest to wydłużony, zakrzywiony owoc o miękkim, kremowym miąższu i grubej, niejadalnej skórce. Banany są bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i błonnika

Cena:

9,40 zł/kg

kg

Banany - karton

Banany - karton
Banany - karton

Banan to owoc jadalny wytwarzany przez roślinę Musa. Jest to wydłużony, zakrzywiony owoc o miękkim, kremowym miąższu i grubej, niejadalnej skórce. Banany są bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i błonnika

Cena:

7,70 zł/kg

kg

Awokado - paczka

Awokado - paczka
Awokado - paczka

Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje. Bywa zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać go można w postaci sałatek oraz przystawek.

Cena:

7,10 zł/szt.

Cena jednostkowa: 99,40 zł/paczka
szt.

Awokado Hass - paczka

Awokado Hass - paczka
Awokado Hass - paczka

Nazwa odmiany awokado pochodzi od nazwiska kalifornijskiego rolnika Pana Rudolfa Hass, które po raz pierwszy wychodowa ten rodzaj awokado. 

Cena:

7,50 zł/szt.

Cena jednostkowa: 120,00 zł/paczka
szt.

Dobre bo lokalne

Zamawiaj najlepsze warzywa i owoce od zaufanych dostawców z najbliższej okolicy.

Gwarancja świeżości

Niektóre warzywa potrzebują mniej niż 24h na podróż z pola do kuchni.

Darmowa dostawa

Możesz na nas liczyć, Twoje zakupy wniesiemy pod same drzwi. Za darmo.

Kremowe, dojrzałe i maślane – takie awokado trafia do naszych klientów. Nie każde od razu nadaje się do zjedzenia (to jednak zupełnie naturalne). Awokado nie dojrzewa na drzewie. Zbierane jest wtedy, gdy osiąga odpowiedni rozmiar i dojrzałość – czyli punkt, w którym może samodzielnie dojść do idealnego stanu już po zbiorze. Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym, kiedy chcesz go użyć – od razu po dostawie albo dopiero za kilka dni.

Jak rozpoznać dobre awokado?

Właściwie dojrzałe awokado lekko ugina się pod naciskiem palca, ale nie zapada się całkowicie. Miąższ powinien być gładki, bez twardych włókien ani szarego zabarwienia.

Skórka w przypadku odmiany Hass robi się niemal czarna – i to właśnie wtedy owoc nabiera maślanej, kremowej konsystencji. Awokado gładkie, jasne – ma zieloną, napiętą skórkę i potrzebuje zwykle jeszcze kilku dni, by zmięknąć.

Ten charakterystyczny owoc dojrzewa w temperaturze pokojowej – wystarczy położyć go na kuchennym blacie i dać mu trochę czasu. Proces może potrwać od dwóch do pięciu dni, w zależności od etapu, w którym owoc trafił do domu.

Chcesz przyspieszyć dojrzewanie?
Połóż awokado wśród jabłek lub bananów. Te owoce wydzielają etylen – gaz, który naturalnie pobudza proces dojrzewania. W takich warunkach awokado zwykle staje się miękkie w ciągu jednego, dwóch dni.

A jeśli chcesz spowolnić ten proces – wystarczy schować owoc do lodówki. Niska temperatura hamuje naturalne przemiany i pozwala „zatrzymać” awokado w wybranym punkcie. Najlepiej jednak włożyć do lodówki owoc, który jest już miękki – wtedy można bezpiecznie przechować go przez kolejne 2-3 dni bez utraty jakości.

Awokado w kuchni – nie tylko do tostów

Choć najczęściej pojawia się na grzance, z jajkiem lub pomidorem, dobrze dojrzałe awokado sprawdza się w wielu formach – od klasycznego guacamole, przez koktajle, po zblendowane w kremowych sosach w daniach na ciepło i w słodkich deserach. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (głównie jednonienasyconego kwasu oleinowego) samodzielnie stanowi dobrą alternatywę dla masła czy majonezu.

Miąższ zawiera również sporo potasu – pierwiastka, który odpowiada między innymi za równowagę wodno-elektrolitową i przewodnictwo nerwowe. Czy wiesz, że pod względem zawartości tego składnika mineralnego awokado wyprzedza nawet banany? Choć znacznie rzadziej kojarzy się z tym składnikiem.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl