arbuz na stole
arbuz na stole

Melony, arbuz

Smak melona – lekko miodowy, czasami z nutą orzeźwiającej świeżości, innym razem bardziej deserowy. Aromat wyczuwalny jeszcze przed przekrojeniem. Miąższ jednolity i miękki, ale nie rozwodniony i włóknisty. Skórka – cienka lub chropowata, zależnie od odmiany. Kolor? Od niemal białego, przez żółto-zielony, po intensywnie pomarańczowy.  

Melony, arbuz w Szczerym Polu

Arbuz

Arbuz
Arbuz

 waga +7kg | Arbuz zwyczajny, nazywany także kawonem. Owoce arbuza mają polepszać przemianę materii i wpływać korzystnie na układ pokarmowy.

Cena:

7,40 zł/kg

kg
  • Nowość

Arbuz bezpestkowy

Arbuz bezpestkowy
Arbuz bezpestkowy

 waga +5kg | Arbuz bezpestkowy to odmiana arbuza, która została wyhodowana w celu eliminacji pestek. Podobnie jak tradycyjny arbuz, ma zieloną skórkę i czerwony, soczysty miąższ, ale jest znacznie wygodniejszy w spożyciu.

Cena:

9,40 zł/kg

kg
  • Nowość

Melon kantalupa

Melon kantalupa
Melon kantalupa

Melon to potoczna nazwa, precyzyjniej owoc ten to Kantalupa. Nazwa ta pochodzi od zamku Cantalupa pod Rzymem gdzie po raz pierwszy zaczęto uprawiać ten owoc.

Cena:

23,90 zł/szt.

szt.

Melon galia

Melon galia
Melon galia

Melon galia to odmiana melona cukrowego, charakteryzująca się okrągłym kształtem i żółto-brązową skórką pokrytą charakterystyczną siateczką. Jego miąższ jest jasnozielony, soczysty i bardzo słodki.

Cena:

15,90 zł/szt.

Melon żółty

Melon żółty
Melon żółty

Melon żółty, zwany również melonem miodowym, to owalny owoc o gładkiej, złocistej skórce. Jego miąższ jest kremowy, bardzo soczysty i słodki, stąd jego nazwa.

Cena:

19,90 zł/szt.

szt.

Dobre bo lokalne

Zamawiaj najlepsze warzywa i owoce od zaufanych dostawców z najbliższej okolicy.

Gwarancja świeżości

Niektóre warzywa potrzebują mniej niż 24h na podróż z pola do kuchni.

Darmowa dostawa

Możesz na nas liczyć, Twoje zakupy wniesiemy pod same drzwi. Za darmo.

Smak melona – lekko miodowy, czasami z nutą orzeźwiającej świeżości, innym razem bardziej deserowy. Aromat wyczuwalny jeszcze przed przekrojeniem. Miąższ jednolity i miękki, ale nie rozwodniony i włóknisty. Skórka – cienka lub chropowata, zależnie od odmiany. Kolor? Od niemal białego, przez żółto-zielony, po intensywnie pomarańczowy.

Właśnie takie owoce trafiają do sprzedaży w Szczerym Polu. Jest w czym wybierać!

Zamów i spróbuj – jeden kawałek wystarczy, by poczuć dokładnie to, o czym mówimy.

Melony w Szczerym Polu – kontrolowana świeżość

Współpracujemy z dostawcami, którzy znają potrzeby rynku i nie próbują ich upraszczać. Czas transportu pozostaje możliwie krótki, a magazynowanie ograniczone do niezbędnego minimum. Dzięki temu melony zachowują świeżość nawet przez kilka dni po dostawie – wystarczy przechowywać je w chłodnym miejscu, z dala od nadmiaru wilgoci.

Nie mieszamy odmian, nie łączymy dostaw, nie uzupełniamy skrzynek „na wagę”. Każde zamówienie zawiera dokładnie to, co zostało wskazane w ofercie.

Najpopularniejsze odmiany melonów – poznaj owoce ze Szczerego Pola

Melony różnią się między sobą wyglądem, intensywnością zapachu, zawartością soku i strukturą miąższu. W naszej ofercie znajdziesz trzy najczęściej wybierane odmiany:

  • Melon żółty – najbardziej uniwersalny, o zwartym i jasnożółtym miąższu. Na jego skórce nie zobaczysz charakterystycznej „siateczki”.
  • Melon kantalupa – intensywnie pomarańczowy miąższ o mocno owocowym zapachu i gęstej strukturze. Wyróżnia się wysoką zawartością beta-karotenu.
  • Melon galia – jasnozielony i bardzo soczysty. W smaku lekki, słodki, z wyczuwalnym „chłodnym” akcentem.

Co kryje się w melonie? Lekkość, nawodnienie i słodycz

Melon składa się głównie z wody – nawet 90% jego masy to płynna część miąższu. Dzięki tej właściwości są jednym z najlepszych owoców na gorące dni. Jedna porcja nawadnia lepiej niż szklanka soku – a dodatkowo schłodzona w lodówce świetnie orzeźwi.

Dobrze schłodzony melon, podany w połączeniu z tłuszczem (np. orzechami) lub źródłem białka (np. jogurtem), może być odświeżającą i zdrową przekąską – także w diecie osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

Co i jak „od kuchni” – jak podawać melony?

Najlepiej smakują na surowo. Wystarczy obrać je ze skórki i pokroić, albo po prostu wydrążyć łyżeczką. Kawałki melona można jeść bez żadnych dodatków albo dodawać do owocowych chłodników i śniadaniowych misek. Podane klasycznie – ale na wytrawnie – świetnie sprawdzają się w sałatkach z szynką parmeńską, kozim serem, rukolą, oliwkami i ostrymi przyprawami.

Melony można także grillować. Ich smak wtedy bardzo zyskuje, a miąższ nie traci jędrności. Dobrze łączą się z limonką, miętą, ogórkiem lub jogurtem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl