

Zioła doniczkowe
Nasze zioła doniczkowe to całkiem niezłe kwiatki. Idealne rozwiązanie dla miłośników świeżego aromatu przypraw. Wybierz zioła, takie jak bazylia, mięta czy rozmaryn, z dostawą w Krakowie i wypełnij swoją kuchnię pięknym zapachem. Każda doniczka dostarcza nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych, które wzbogacą Twoje codzienne potrawy.
Bazylia cięta
Doniczka z bazylią to idealna dekoracja i perfum do każdej kuchni. Bazylia jest jednym z głównych składników włoskiego sosu pesto.
Kolendra cięta
Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, wykorzystywanym np. w przygotowaniu wielu chutney i potraw curry, a także kuchni chińskiej, czy meksykańskiej. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw.
Lawenda kwitnąca
Lawenda w doniczce potrzebuje przede wszystkim sporo miejsca, bo w sprzyjających warunkach czyli przy odpowiednim nasłonecznieniu, będzie szybko się rozrastać.
Liść laurowy
Liść laurowy, znany również jako liść wawrzynu szlachetnego, to popularna przyprawa, dodatek do potraw i roślina lecznicza. Suszone liście wawrzynu dodają potrawom głębi smaku i aromatu
Majeranek
Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak grochówka czy zupa fasolowa, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs. Jako podstawową przyprawę stosuje się go tylko z solą i pieprzem przy produkcji klasycznej wątrobianki. Jeżeli używany jest oszczędnie, dobrze harmonizuje z rozmarynem i tymiankiem.
Melisa
Liść melisy, zawiera olejek eteryczny, garbniki, żywice, goryczki, glikozydy, kwasy organiczne, śluzy i witaminy. Melisa ma właściwości łagodzące nadmierne pobudzenie układu nerwowego, dlatego jest stosowana w stanach nerwicowych i depresjach. Wpływa też korzystnie na pracę układu pokarmowego, poprawiając trawienie i apetyt.
Mięta cięta
Nazwa pochodzi od greckiego imienia nimfy Menthe, będącej kochanką Hadesa. Ten chcąc ją uchronić przed zazdrością Persefony (żony) zamienił nimfę w roślinę miętę.
Rozmaryn cięty
Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im zapach i smak. Liście używana głównie w kuchni hiszpańskiej i bałkańskiej do mięs, wędlin i sosów.
Słonecznik w doniczce
Słoneczniki lubią wodę, jednak z ich podlewaniem nie należy przesadzać. Nawadnianie powinno być umiarkowane, aby nie dopuścić do gnicia systemu korzeniowego lub przewrócenia się wysokiej rośliny.