

Ogórki, cukinia, bakłażan
W sezonie w naszej ofercie znajdziesz wyłącznie ogórki z polskich lokalnych upraw – od rolników, których znamy osobiście i z którymi pracujemy sezon w sezon. Każde zamówienie kompletujemy z produktów, które są świeże, jędrne i wyselekcjonowane ręcznie – bezpośrednio przed wysyłką.
Ogórek gruntowy

Ogórek ładny, i pożywny, ma garniturek. Wiadomo bowiem, że składników odżywczych znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce.
Ogórek gruntowy - na sztuki

Ogórek ładny, i pożywny, ma garniturek. Wiadomo bowiem, że składników odżywczych znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce.
Ogórek szklarniowy

Ogórek szklarniowy - pyszny i zdrowy owoc idealny na sałatki. Ogórek szklarniowy to odmiana ogórka zwyczajnego uprawiana w szklarniach, co zapewnia jej dostęp do optymalnych warunków wzrostu i owocowania przez cały rok.
Ogórek szklarniowy - na sztuki

Ogórek szklarniowy - pyszny i zdrowy owoc idealny na sałatki. Ogórek szklarniowy to odmiana ogórka zwyczajnego uprawiana w szklarniach, co zapewnia jej dostęp do optymalnych warunków wzrostu i owocowania przez cały rok.
Cukinia - na wagę

Odmiana wyselekcjonowana we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Zastosowanie cukinii w kuchni jest szerokie.
Bakłażan - na wagę

Gorzki w smaku surowy owoc nabiera bogatego smaku podczas gotowania. Możliwości wykorzystania bakłażana w kuchni są niemal nieograniczone.
Ogórek gruntowy - worek

Ogórek ładny, i pożywny, ma garniturek. Wiadomo bowiem, że składników odżywczych znajduje się nie w miąższu, lecz w skórce.
Ogórek szklarniowy - worek

Ogórek szklarniowy - pyszny i zdrowy owoc idealny na sałatki. Ogórek szklarniowy to odmiana ogórka zwyczajnego uprawiana w szklarniach, co zapewnia jej dostęp do optymalnych warunków wzrostu i owocowania przez cały rok.
Cukinia - paczka

Odmiana wyselekcjonowana we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Zastosowanie cukinii w kuchni jest szerokie.
Bakłażan - paczka

Gorzki w smaku surowy owoc nabiera bogatego smaku podczas gotowania. Możliwości wykorzystania bakłażana w kuchni są niemal nieograniczone.
Dobre bo lokalne
Zamawiaj najlepsze warzywa i owoce od zaufanych dostawców z najbliższej okolicy.
Gwarancja świeżości
Niektóre warzywa potrzebują mniej niż 24h na podróż z pola do kuchni.
Darmowa dostawa
Możesz na nas liczyć, Twoje zakupy wniesiemy pod same drzwi. Za darmo.
W zależności od pory roku dostępne są ogórki gruntowe i szklarniowe – oba gatunki różnią się strukturą i smakiem, ale łączy je jedno: wiemy dokładnie, skąd pochodzą i w jakich warunkach były uprawiane.
Ogórki z polskich upraw – wybierz świeżość z pewnego źródła
Nie bez powodu ogórki gruntowe uznaje się za najbardziej aromatyczne. Ich cienka, chropowata skórka i intensywny zapach przy krojeniu świadczą o właściwej dojrzałości i wysokiej zawartości tych najbardziej aromatycznych składników (olejków eterycznych).
Ogórki szklarniowe (czyli „zielone”) mają delikatniejszy miąższ, miękką skórkę i łagodniejszy smak. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, na kanapkach i jako szybka przekąska – bez konieczności obierania.
Chociaż dla niektórych z nas (szczególnie tych mniej wprawionych w kuchni) pisanie o nutach smakowych i aromatach w odniesieniu do jednych z najbardziej delikatnych warzyw może wydawać się dość banalne, to w Szczerym Polu dokładnie wiemy, co robimy – nasze ogórki naprawdę cechują się wyjątkowym smakiem. Są odpowiednio uprawiane i przechowywane – a to naprawdę wpływa na ich jakość.
Ogórki możesz zamówić na kilogramy (co 0,5 kg), na sztuki (standardowo co 4 ogórki) lub w workach po 5 kg.
Sezon na ogórki – zamów i ciesz się najlepszym smakiem
Gruntowe ogórki pojawiają się w naszym sklepie w okresie wiosenno-letnim. Ich sezon trwa krótko, ale intensywnie. W przypadku wielu naszych klientów to produkt zamawiany hurtowo – do beczek, słoików i rodzinnych przetworów.
Ogórki szklarniowe są dostępne praktycznie przez cały rok. W tym czasie zmienia się ich smak i struktura – zimą są bardziej zwarte i soczyste, w środku sezonu nabierają słodyczy i intensywności.
Czy wiesz, że ogórek składa się aż w 96% z wody?
Mimo to zawiera również spore ilości flawonoidów – związków bioaktywnych naturalnie występujących w roślinach, które odpowiadają za ich kolor, smak i właściwości. To dlatego świeży ogórek smakuje tak orzeźwiająco – zwłaszcza ten, który dociera do klienta „prosto z pola”, zerwany rano i zjedzony jeszcze tego samego dnia.