

Cebula
W Szczerym Polu skupiamy się na sezonowości i świeżości – tylko w takim rytmie jesteśmy w stanie zagwarantować naszym klientom głęboki smak i wysoką jakość wszystkich produktów.
Na szczęście cebula jest dostępna o każdej porze roku. Choć to jedno z najbardziej oczywistych warzyw praktycznie każdej kuchni świata, jej jakość bywa bardzo różna – wszystko zależy od tego, gdzie ją kupujesz. U nas to zawsze sprawdzona partia, z dobrze znanego źródła.
Cebula żółta

W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydajnie poprawia ona sprawność fizyczną. Gladiatorzy rzymscy przed walką na arenie nacierali mięśnie cebulą i oliwą.
Cebula żółta - na sztuki

W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydajnie poprawia ona sprawność fizyczną. Gladiatorzy rzymscy przed walką na arenie nacierali mięśnie cebulą i oliwą.
Cebula czerwona

Charakteryzująca się fioletowoczerwoną barwą łuski i stosunkowo łagodnym smakiem. W kuchni zalecana przede wszystkim do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże.
Cebula czerwona - na sztuki

Charakteryzująca się fioletowoczerwoną barwą łuski i stosunkowo łagodnym smakiem. W kuchni zalecana przede wszystkim do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże.
Cebula dymka

Liście młodej cebuli są używane jako przyprawa, zawierają dużo witaminy C, karoten, wapń, potas. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.
Cebula szalotka

Właściwa nazwa to czosnek askaloński. Szalotka to warzywo na granicy między czosnkiem a cebulą. Podobnie do zwykłej cebuli, potrafi doprowadzić do płaczu każdego.
Cebula szalotka - na sztuki

Właściwa nazwa to czosnek askaloński. Szalotka to warzywo na granicy między czosnkiem a cebulą. Podobnie do zwykłej cebuli, potrafi doprowadzić do płaczu każdego.
Cebula żółta - worek

W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydajnie poprawia ona sprawność fizyczną. Gladiatorzy rzymscy przed walką na arenie nacierali mięśnie cebulą i oliwą.
Cebula czerwona - worek

Charakteryzująca się fioletowoczerwoną barwą łuski i stosunkowo łagodnym smakiem. W kuchni zalecana przede wszystkim do sporządzania sałatek, jako warzywo świeże.
Cebula szalotka - worek

Właściwa nazwa to czosnek askaloński. Szalotka to warzywo na granicy między czosnkiem a cebulą. Podobnie do zwykłej cebuli, potrafi doprowadzić do płaczu każdego.
Cebula młoda

W Starożytnej Grecji sportowcy jedli duże ilości cebuli. Wierzono, że wydajnie poprawia ona sprawność fizyczną. Gladiatorzy rzymscy przed walką na arenie nacierali mięśnie cebulą i oliwą.
Dobre bo lokalne
Zamawiaj najlepsze warzywa i owoce od zaufanych dostawców z najbliższej okolicy.
Gwarancja świeżości
Niektóre warzywa potrzebują mniej niż 24h na podróż z pola do kuchni.
Darmowa dostawa
Możesz na nas liczyć, Twoje zakupy wniesiemy pod same drzwi. Za darmo.
Dlaczego cebula ze Szczerego Pola smakuje lepiej?
Cebula, która jest długo przechowywana w nieodpowiednich warunkach, zaczyna mięknąć, tracić jędrność i gubić swój naturalny aromat. Skąd to wiemy? Nie z praktyki – wręcz przeciwnie. Narzucamy sobie rygorystyczne zasady, których celem jest niedopuszczenie do takich i wielu podobnych sytuacji.
W Szczerym Polu przyjmujemy częste i mniejsze dostawy. Jesteśmy w stałym kontakcie ze sprzedawcami i sprawdzamy wszystkie surowce – zarówno w trakcie odbioru w naszych magazynach, jak i przed wysyłką do klientów.
Cebula, którą zamawiasz, nie leży tygodniami w skrzynkach i nie dojrzewa w transporcie. Od razu po zbiorze trafia do sortowania, pakowania i wysyłki.
Zamów cebulę z dostawą – podstawa aromatycznej kuchni
W naszych warunkach cebula dostępna jest przez większość roku, jednak jej smak i struktura zmieniają się wraz z sezonem. Najlepszy moment na zakupy? Lato i wczesna jesień – zaraz po zbiorach, gdy główki są pełne soków i pachną intensywnie już przy pierwszym nacięciu. Niemniej, dobrej jakości warzywa (czyli te, które możesz wrzucić do koszyka na stronie Szczerego Pola), to różne smaki – zawsze jednak świeże i intensywne.
Dlaczego podczas krojenia cebuli chce się płakać?
Cebula zawiera związki siarkowe. Gdy rozcinasz jej komórki, uruchamiasz reakcję enzymatyczną, w której powstaje lotny związek. Gaz trafia do oka, gdzie miesza się z łzami i tworzy kwas siarkowy – w mikroskali. Organizm reaguje łzami, żeby wypłukać drażniącą substancję. A że cebula „broni się” w ten sposób od tysięcy lat… cóż – wygląda na to, że jej strategia całkiem nieźle się sprawdza.
Cebulę ze Szczerego Pola zamówisz dokładnie w takiej ilości, jakiej potrzebujesz – od jednej sztuki po większe partie do przetworów lub na potrzeby profesjonalnej kuchni.