Cebula dymka
towar niedostępny
Opis
Dlaczego przy krojeniu cebuli łzawią oczy? Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z zawierającymi siarkę kwasami sulfonowymi przekształca je w lakrymator LF. Lakrymator samorzutnie przekształca się w 1-sulfinylopropan, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Cebula jest powszechnie wykorzystywana do celów leczniczych. Cebulę można wykorzystywać cebulę przez cały jej okres wegetacyjny. Działanie: dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne, poprawiające przemianę materii, wykrztuśne.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Gramatura | 3 - 4 sztuki w pęczku |
Paczki naszych klientów
Zrób zdjęcia paczki zaraz po dostawie i pokaż znajomym: przy rodzinnym spotkaniu, na kawie lub w social mediach. Zobacz więcej opinii klientów