Często słyszymy, że są bogate w cukry proste lub jesteśmy straszeni ich negatywnym wpływem na masę ciała czy ogólne zdrowie. Czy rzeczywiście należy się ich obawiać?

Często słyszymy, że są bogate w cukry proste lub jesteśmy straszeni ich negatywnym wpływem na masę ciała czy ogólne zdrowie. Czy rzeczywiście należy się ich obawiać?
To jedne z najzdrowszych produktów, które możemy uwzględnić w wielu daniach – nawet w tych na słodko! Bogate w witaminy, minerały i liczne antyoksydanty. Doskonale wspierają funkcjonowanie organizmu, a przy tym są wyjątkowo niskokaloryczne.
Choć często traktujemy go jako owoc, w rzeczywistości należy do warzyw. Jego popularność nie wynika wyłącznie z walorów smakowych – rabarbar ma także interesujące właściwości zdrowotne. Czy wiesz, że pierwotnie był wykorzystywany wyłącznie jako roślina lecznicza?
Zimą wybór warzyw wcale nie musi być ograniczony. Produkty, takie jak marchew czy buraki doskonale, nadają się do przechowywania i zachowują swoje wartości odżywcze przez wiele miesięcy.
Dieta dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które wspierają działanie komórek odpornościowych i umożliwiają organizmowi reagować na zagrożenia. Wśród wszystkich produktów to owoce i warzywa zasługują na szczególną uwagę.
Polska jest jednym z największych producentów owoców jagodowych w Europie. Nasz klimat sprzyja ich uprawie. Dzięki czemu możemy cieszyć się bogactwem świeżych oraz przetworzonych owoców niemal przez cały rok.
Najnowszy raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego nie pozostawia złudzeń – większość z nas je za mało owoców i warzyw. Wprowadź proste nawyki, by znacznie poprawić jakość swojej diety, a tym samym swoje zdrowie.
To właśnie warzywa powinny stanowić bazę naszego codziennego menu. Takie są zalecenia. W praktyce jednak wygląda to zupełnie inaczej. Dlaczego warto to zmienić?
Składnik diety, który jednocześnie wspiera pracę jelit, pomaga kontrolować wagę, stabilizuje poziom cukru we krwi i chroni serce. Czy to brzmi jak opis jednego z nowych „superfoods”? Trochę tak.
Chociaż niektóre rodzaje owoców często wchodzą w skład naszych codziennych jadłospisów, to niestety w ogólnym rozrachunku wciąż jemy ich za mało. Jakie wartości odżywcze dostarczają nam owoce, dlaczego warto je jeść i czy pod skórką faktycznie kryje się najwięcej witamin?