Jeśli jedyne, co do tej pory interesowało Cię w malinach, to to, że są smaczne (nie zaprzeczamy) – po przeczytaniu tego artykułu spojrzysz na nie z innej strony.

Jeśli jedyne, co do tej pory interesowało Cię w malinach, to to, że są smaczne (nie zaprzeczamy) – po przeczytaniu tego artykułu spojrzysz na nie z innej strony.
Słońce za oknem i zapach drożdżowego ciasta… to połączenie od razu przywodzi na myśl smak jagód – dokładniej jagodzianek. Chociaż sezon na te lokalne superfoods trwa dość krótko, dobrze wiemy, że nikt rozsądny nie kończy lata bez zapasów w zamrażarce.
Soczyste, słodkie i intensywnie czerwone – truskawki kojarzą się z początkiem wakacji i najprzyjemniejszą porą roku. W Polsce sezon na te owoce trwa stosunkowo krótko, ale za to bardzo intensywnie – to wtedy wszystkie restauracje serwują „truskawkowe menu”, a w domach unosi się zapach ciasta drożdżowego.
Niektórzy zapisują i analizują każdy gram białka w swoim posiłku. Inni nie widzą większej różnicy między jajkiem a kromką chleba. Nie da się ukryć, że coś łączy te dwie grupy – i każdego z nas: wszyscy potrzebujemy jedzenia – wykorzystujemy je jako źródła energii i składników niezbędnych dla zdrowia.
Często słyszymy, że są bogate w cukry proste lub jesteśmy straszeni ich negatywnym wpływem na masę ciała czy ogólne zdrowie. Czy rzeczywiście należy się ich obawiać?
To jedne z najzdrowszych produktów, które możemy uwzględnić w wielu daniach – nawet w tych na słodko! Bogate w witaminy, minerały i liczne antyoksydanty. Doskonale wspierają funkcjonowanie organizmu, a przy tym są wyjątkowo niskokaloryczne.
Choć często traktujemy go jako owoc, w rzeczywistości należy do warzyw. Jego popularność nie wynika wyłącznie z walorów smakowych – rabarbar ma także interesujące właściwości zdrowotne. Czy wiesz, że pierwotnie był wykorzystywany wyłącznie jako roślina lecznicza?
Zimą wybór warzyw wcale nie musi być ograniczony. Produkty, takie jak marchew czy buraki doskonale, nadają się do przechowywania i zachowują swoje wartości odżywcze przez wiele miesięcy.
Dieta dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które wspierają działanie komórek odpornościowych i umożliwiają organizmowi reagować na zagrożenia. Wśród wszystkich produktów to owoce i warzywa zasługują na szczególną uwagę.
Polska jest jednym z największych producentów owoców jagodowych w Europie. Nasz klimat sprzyja ich uprawie. Dzięki czemu możemy cieszyć się bogactwem świeżych oraz przetworzonych owoców niemal przez cały rok.
Najnowszy raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego nie pozostawia złudzeń – większość z nas je za mało owoców i warzyw. Wprowadź proste nawyki, by znacznie poprawić jakość swojej diety, a tym samym swoje zdrowie.
To właśnie warzywa powinny stanowić bazę naszego codziennego menu. Takie są zalecenia. W praktyce jednak wygląda to zupełnie inaczej. Dlaczego warto to zmienić?
Składnik diety, który jednocześnie wspiera pracę jelit, pomaga kontrolować wagę, stabilizuje poziom cukru we krwi i chroni serce. Czy to brzmi jak opis jednego z nowych „superfoods”? Trochę tak.
Chociaż niektóre rodzaje owoców często wchodzą w skład naszych codziennych jadłospisów, to niestety w ogólnym rozrachunku wciąż jemy ich za mało. Jakie wartości odżywcze dostarczają nam owoce, dlaczego warto je jeść i czy pod skórką faktycznie kryje się najwięcej witamin?