• 🚚 Darmowa dostawa od 129,00 zł

Czy czosnek to naturalny antybiotyk?
Czy czosnek to naturalny antybiotyk?

Czy Twoje dziecięce wspomnienia pierwszych objawów przeziębienia też pachną mlekiem z miodem, syropem z cebuli i świeżym czosnkiem? To fanaberia starszego pokolenia, czy może faktycznie skuteczny sposób na to, by uderzeniową dawką naturalnych specyfików zdusić infekcje w zarodku?

czytaj całość
Silny pomidorowy antyoksydant – jak działa likopen?
Silny pomidorowy antyoksydant – jak działa likopen?

Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, których wartość odżywcza rośnie po ugotowaniu. Skąd ta zależność? Czy to dobry powód do tego, by pod koniec letnich zbiorów otworzyć we własnej kuchni małą przetwórnię?

czytaj całość
Czy beta-karoten to „bezpieczna" witamina A?
Czy beta-karoten to „bezpieczna" witamina A?

Jak to jest, że nie dziwią nas tak intensywne barwy owoców i warzyw? Jeśli widzimy w sklepie kolorowe napoje i słodycze, nasza intuicja od razu podpowiada, że te produkty raczej nie należą do „tych naturalnych”. A przecież marchew, dynia, bataty czy mango przebijają je intensywnością bez najmniejszego wysiłku. Nadawanie koloru owocom i warzywom, to tylko wisienka na torcie wszystkich właściwości naturalnych barwników.

czytaj całość
Dynia w diecie – przepisy na słodko i słono
Dynia w diecie – przepisy na słodko i słono

Od momentu, w którym dynia trafia do stałego asortymentu na dłużej, do stanu, w którym internet zalewają zdjęcia dań z jej wykorzystaniem, mija dosłownie chwila. Wchodzisz na swoje social media, a tam dyniowe… babeczki, kawy, zupy, makarony, kluski czy zapiekanki.

czytaj całość
Maliny - czego jeszcze o nich nie wiesz?
Maliny - czego jeszcze o nich nie wiesz?

Jeśli jedyne, co do tej pory interesowało Cię w malinach, to to, że są smaczne (nie zaprzeczamy) – po przeczytaniu tego artykułu spojrzysz na nie z innej strony.

czytaj całość
Truskawki – smak lata i źródło antyoksydantów
Truskawki – smak lata i źródło antyoksydantów

Soczyste, słodkie i intensywnie czerwone – truskawki kojarzą się z początkiem wakacji i najprzyjemniejszą porą roku. W Polsce sezon na te owoce trwa stosunkowo krótko, ale za to bardzo intensywnie – to wtedy wszystkie restauracje serwują „truskawkowe menu”, a w domach unosi się zapach ciasta drożdżowego.

czytaj całość
Wartości odżywcze, czyli co? – O makroskładnikach, witaminach i składnikach mineralnych.
Wartości odżywcze, czyli co? – O makroskładnikach, witaminach i składnikach mineralnych.

Niektórzy zapisują i analizują każdy gram białka w swoim posiłku. Inni nie widzą większej różnicy między jajkiem a kromką chleba. Nie da się ukryć, że coś łączy te dwie grupy – i każdego z nas: wszyscy potrzebujemy jedzenia – wykorzystujemy je jako źródła energii i składników niezbędnych dla zdrowia.

czytaj całość
Rabarbar – właściwości, ciekawostki i sprawdzone przepisy
Rabarbar – właściwości, ciekawostki i sprawdzone przepisy

Choć często traktujemy go jako owoc, w rzeczywistości należy do warzyw. Jego popularność nie wynika wyłącznie z walorów smakowych – rabarbar ma także interesujące właściwości zdrowotne. Czy wiesz, że pierwotnie był wykorzystywany wyłącznie jako roślina lecznicza?

czytaj całość
Czy owoce i warzywa mogą wspierać odporność?
Czy owoce i warzywa mogą wspierać odporność?

Dieta dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które wspierają działanie komórek odpornościowych i umożliwiają organizmowi reagować na zagrożenia. Wśród wszystkich produktów to owoce i warzywa zasługują na szczególną uwagę.

czytaj całość
Owoce jagodowe — dlaczego warto je jeść?
Owoce jagodowe — dlaczego warto je jeść?

Polska jest jednym z największych producentów owoców jagodowych w Europie. Nasz klimat sprzyja ich uprawie. Dzięki czemu możemy cieszyć się bogactwem świeżych oraz przetworzonych owoców niemal przez cały rok.

czytaj całość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl